I helgen var det en artikel i VK om hembryggarträffen och jag fick vara med dels på bild och lite av texten.
Jag har även köpt mig ett jäskärl, med kylning så att jag ska kunna jäsa en lager. Det blir troligast en lightbeer som ska gå över från att vara ale till lager. Om allt går som jag tänkt så finns den att köpas till sommaren som lättöl.
Emil Åreng höll en mycket trevlig och rolig föreläsning om hans liv och olika smaker.
Emil Åreng håller föreläsning
Jag hade med mig en gruit. Witchkraft medicine och milletbeer. Båda var brygda på hirs, sedan delade jag koket på två och den ena fick lotushumle och den andra fick ingen humle utan rölleka, kamomill och gullris. Odendisa tog jag med för etikettens skull.
Många gillade min gruit Witchkraft medicine. Jag hade fått till balansen på örterna väldigt bra med en blommig och örtig doft och smak. En kommentar jag fick var att detta borde vara den riktiga Norrlandsguld med örterna jag plockat hemma på vår gård. Flera undrade om man kan köpa Witchkraft medicine. Nej den får jag inte sälja. Om jag brygger den till en lätt-gruit då kan jag sälja den. Men jag får nog inte kalla den medicine! Haha
Jag blev intervjuad av VK (västerbottens-kuriren) så nu väntar jag på att reportaget ska komma.
Såg just att internationella kvinnodagen även är International Woman Collaboration Brew Day- IWCBD. 500 bryggerier brygger idag för en mer jämnställd ölbransch.
Jag har inte planerat någon bryggning idag med att prova min öl Odendisa får representera internationella kvinnodagen och jämnställdheten.
Min styrka när det gäller ölbryggning är att hitta på recept. Jag har hittills inte lyckats brygga en enda öl exakt likadant. Och det blir min svaghet. Jag kan inte följa mina egna recept utan ändrar lite på dom så det inte blir samma.
Jag har kokat min durra älggräs tre gånger nu och gjort det på tre olika sätt. Förhoppningsvis blir den bättre och bättre. Men ska jag någon gång driva bryggeri och ska koka exakt samma öl flera gånger, ja det känns svårt.
Nu har jag flaskat och satt etikett på min durraöl med älggräs och Odendisa.
Öl med älggräs iglutenfri ölArt by OlineArt by Oline
Här är alla etiketter som dottern ritat. Fina va? Att rita är hennes styrka!
I går kokade jag min första naturligt glutenfria hirs-öl. Malten var på endast mältat rostad och krossad hirs. Jag blev väldigt överraskad över färgen! Hade inte en aning om att det skulle bli så mörkt.
Pumpar över hälften av ölen till gryta.
Jag kokade först kroppen som jag sedan delade upp i två, split batch.
I bryggverket kokade jag med lotus humle och i grytan kokade jag en gruit. Jag använde mig av egenplockad, torkad rölleka, gullris och köpt kamomill.
Om dessa två öl går att dricka så tar jag med mig dom till Norrlands hembryggarträff i mars.
Eftersom hirsmalten gav så mycket färg så kokade jag en öl till på alla rester.
Jag kokade på all malt en gång till, satte i blommorna, satte i två paket citra humle eftersom dom hade kort datum. Satte i lotushumlen igen och apelsinskal som jag hade sparat sedan i julas. Använde jäst som hade kort datum. Så det blev en billig städ och skrot-öl.
Nu har jag mältat och rostat hirs till min nya öl. Ska bli en kropp som jag delar på två. En blir kryddad med rölleka, gullris (som jag plockat själv i somras) och kamomill , det blir alltså en gruit, örtöl och den andra delen av kroppen får Lotushumle.
Båda öl-sorterna ska med på hembryggarträffen mars
Här hittade jag en liten film hur dom kokar hirs, eller durraöl i Afrika.