Lady Chi på hembryggarträff

glutenfri lager

Lady Chi på hembryggarträff

Igår var det hembryggarträff

Hur trevligt och roligt som helst.  Jag brygger naturligt glutenfritt och tar med mig. Jag tävlar med alla hembryggare som brygger på korn med gluten i. Det är som att tävla i en brödtävling och jag bakar naturligt glutenfritt bröd och övriga bakar fluffit fint bröd med vanligt mjöl. Besökarna är alla sådana som äter vanligt bröd och inte naturligt glutenfritt bröd.

Alltså alla bryggare och besökare är vana att dricka öl på korn med gluten i. Många har aldrig provat naturligt glutenfritt. Ölkroppen som består av hirs, bovete, durra mm är dom inte vana vid. Så jag tänker att det är svårt att tävla mot vanlig öl. Jag kan heller inte smaka övriga deltagares öl.

Men igår hade vi Tema Asien. Jag hade kokat en lager med jasminris som bas och lite durra och majs. En lager med ris har de flesta druckigt. I jäsningen hade jag torrhumlat med humle och te Kobbs lust och fägring. De smaker som kom från teet var passionsfrukt och mango.  Jag är stolt över att bryggarna röstade fram min öl till andra plats!

Etiketten har min dotter 16år ritat.  Alla andra etiketter är ai genererade i tävlingen. Denna etikett hade ett budskap. I Östasien, Kina, Sydkorea, Japan och Tailand har fräknar länge räknats som oren hy. Det är vanligt att lasra bort fräknar. Många modeller känner därför stor press att ta bort fräknar för att få fler jobb. I protest mot detta så har Lady Chi fräknar.

öltävling

Vi fick lyssna på en superbra föreläsning av Fredrik Berggren som skriver i Beernews och Svenska dagbladet och är en av personerna bakom podden ölpölen.

Fredrik Berggren
Fredrik Berggren

Lightbeer åter i lager

Naturligt glutenfri Lättöl

Nu finns både Lightbeer och Innebördsdiger i lager. Vi hade tänkt att vi skulle ha gårdsförsäljning, men alla regler och avgifter klarar vi inte av. Så vi fortsätter som lättölsbryggeri.

 

Nytt år 2025!

Naturligt glutenfri bryggeri

Nytt år 2025

Så vad hände egentligen år 2024?

Jag bryggde lite olika sorters öl. One pice en egentligen vanlig lager, vart nog bäst.

Naturligt glutenfri öl

Lite fler glutenintoleranta kunder har hittat hit. Jag älskar glutenintoleranta kunder!

Jag har odlat lite mer humle.

År 2025

Nej jag har inga storslagna planer på att bli ett stort känt bryggeri. Jag trivs bra i den lilla skalan med hantverket och stoppa i lite vad jag vill i min öl, som egenplockade örter och bär. Jag är kass på att brygga samma sak så det blir nog något annat detta år. Sen är det detta med nya reglerna. Kan jag sälja starköl? Nu har jag hållit mig till att sälja lättöl.

Ja det blir en durra lageröl och en öl där jag stoppar i egenplockade örter som skvattram och rönnbär mm. Det blir starten på året. Sedan blir det lite vad som faller mig in. Det ska vara roligt att koka öl så det blir att följa feelingen!

 

Just nu är ölen långt bort!

 

 

Ölets historia

Ölets historia

Ölets historia

Mina böcker om ölets historia har kommit. Mest intressant kommer vara att läsa del 1. Den är från äldsta tider till 1600-talets slut. Skriven av Harald Thunæus

Just nu jobbar jag på ett recept utan humle. Med andra växter plockade i naturen.

Hembryggarträff hösten 2024

Norrlands Hembryggarträff

Hembryggarträff hösten 2024 i Umeå

I helgen var jag på hembryggarträff. Lika trevligt och mysigt som alltid!

Jag hade med mig två stycken lager. En lättöl och en fruktig med lemondrop humle. One piece of beer. Den blev väldigt uppskattad.

Naturligt glutenfri bryggeri
Tävlingen bästa monter vann jag med min bar. 
Norrlands Hembryggarträff
Norrlands Hembryggarträff

Lokalproducerad humle

Localproducerad humle

Lokalproducerad humle!

Skördar min egen humle torkar och vaccumförpackar

Tyvärr räcker det nog endast till ett kok, men förhoppningsvis kan jag utöka min humleodling under några år.

Gruit lager lättöl

Gruit lager lättöl

Nu har nästa recept kommit till mig. Det blir en Gruit lager ”lättöl” helsvensk med egna plockade örter. Jag plockar örter och torkar förfullt. Håll utkik i Webbshoppen!

Fonio en typ av hirs ska in på ölmarknaden

Fonio en typ av hirs ska in på ölmarknaden

Carlsberg ska brygga en 100% fonio öl. Kommer den vara naturligt glutenfri?

Om dom brygger den i egen lokal och egen produktionslina utan att ha bryggt ”vanlig öl” i samma lokal så räknas det som naturligt glutenfri öl. Men om dom brygger i samma bryggverk som annan öl och rengör emellan så räknas det inte som naturligt glutenfri öl. Sen undrar man också om dom mältar och maler i samma lokaler, maskiner som korn. Då blir det inte heller naturligt glutenfri öl.

Läs mer på beernews

Jäsa lager

Jäsa lager

Jäsa lager

Jag har tänkt göra min Lightbeer lättöl till en lager. Nu har vi fått ihop alla kopplingar, fått tag på livsmedelsgodkänd glyckol och fått igång kylan på mitt nya lagerjäskärl. Den verkar hålla sig på 12 grader

Denna blir en kommande naturligt glutenfri öl till försäljning i sommar! Håll utkick!